Novosti

19.09.2017
INELI Balkan konvencija

 Grčka organizacija Future  Library organizovala je treću  INELI Balkan konvenciju koja je održana 1. i 2. septembra 2017. godine u Atini. Podsjetimo, INELI Balkans (International Network of Emerging Library Innovators in Balkan region) trogodišnji je projekat koji podržava Fondacija Bila i Melinde Gejts ( Bill & Melinda Gates Foundation), a implementira organizacija Future Library iz Grčke  s ciljem edukacije inovatora u bibliotekama i stvaranja održive mreže narodnih biblioteka u jugoistočnoj Europi. U projektu učestvuje 11 država, s ukupno 33 inovatora obuhvaćena programom edukacije: Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo, Albanija, Rumunjska, Bugarska i Grčka.28.12.2016
Dodijeljena Nagrada „Dr Niko Simov Martinović“

 Udruženje bibliotekara Crne Gore je 27.12. 2016. godine održalo Svečanu skupštinu na kojoj je uručena nagrada „Dr Niko Simov Martinović“, najviše priznanje crnogorskih bibliotekara. Komisija za nagrade u sastavu: Marijan Miljić, predsjednik, i članovi Milorad Milović, mr Dragica Lompar, Branka Marović i Ivan Ivanović, prthodno je donijela jednoglasnu odluku da dodijele dvije pojedinačne nagrade.

Nagradu Udruženja bibliotekara Crne Gore „Dr Niko Simov Martinović“ za period 2013/2015. godinu dobili su: Ruža Danilović, viša bibliotekarka (u penziji) iz Biblioteke Pomorskog fakulteta u Kotoru, i Branislav Borilović, viši knjižničar iz Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“ sa Cetinja.

Takođe, Komisija za nagrade odlučila je da se ove godine dodijeli i Povelja za životno djelo Urošu Martinoviću, jednom od najstarijih bibliotečkih radnika Crne Gore, bivšem rukovodiocu knjigovezačke radionice Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“, za izuzetan doprinos bibliotečkoj djelatnosti, zaštiti i čuvanju crnogorske kulturne baštine.

Komisija je konstastovala  da se radi se o dugogodišnjim bibliotečkim radnicima koji su svojim znanjem, zalaganjem, odgovornim i savjesnim profesionalnim angažmanom i ličnim ugledom doprinijeli razvoju i unapređenju bibliotečke struke u našoj zemlji.

 22.12.2016
Svečana skupština Udruženja i uručenje Nagrade Dr Niko Simov Martinović za 2014-2016. godinu

Poštovane bibliotekarke i bibliotekari,

Udruženja bibliotekara Crne Gore organizuje Svečanu skupštinu Udruženja i uručenje Nagrade Dr Niko Simov Martinović  za 2014-2016. godinu. Najznačajnije priznanje za doprinos bibliotečkoj djelatnosti u Crnoj Gori biće uručeno Ruži Danilović iz Bibliotele Pomorskog fakulteta u Kotoru i Branislavu Boriloviću iz Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“ sa Cetinja.

Svečana skupština će biti održana u utorak, 27. decembra u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ sa početkom u 11h.

Dobrodošli!21.11.2016
INELI Balkan

 Grčka organizacija Future  Library organizuje drugu  INELI Balkan konvenciju u Sofiji, koja će se održati od 25 do 28. novembra 2016. godine. Četiri dana dijeljenja znanja, razmjenjivanja ideja i kreativnog izražavanja su pred svim bibliotekarima-inovatorima koji su ove godine  prošli kroz intezivan edukativni program o pripremanju i upravljanju projektima i uslugama u bibliotekama. Druga INELI Balkan konvencija  će objaviti dobitnike nagrade za inovacije u bibliotekama i označiti početak pet novih bibliotečkih projekata koji će biti finansirani. Iznad svega pokazaće se sijaset prilagodljivih ideja za projekte i partnerstva stečenih u toku zajedničkog jednogodišnjeg rada, koji se sada ugleda u ojačanoj Future Library INELI Balkan mreži.20.10.2016
SARADNJA BIBLIOTEKARSKIH UDRUŽENJA HRVATSKE I CRNE GORE

Udruženje bibliotekara Crne Gore je, na poziv hrvatskih kolega, prisustvovalo 41. SkupštiniHrvatskog knjižničarskog društva,koja se održala od 12-15. oktobra u Primoštenu. U ime crnogorskih bibliotekara, skupu su prisustvovale predsjednica UBCG Saša Lovre-Božović i sekretarka mr Dragica Lompar, zahvaljujući finasijskoj podršci Ministarstva culture.

Tema 41. Skupštine je bila “Knjižnice: fizički, virtualni i pravni prostor za usluge i korisnike”. U okviru glavne teme razmatrana su i značajna pitanja koja se tiču uloge i djelovanja biblioteka u savremenom okruženju, kao što su: tranformacija od hibridnih u digitalne biblioteke, zelene biblioteke, pokazatelji za vrednovanje biblioteka;odnos biblioteka i osnivača, potreba obrazovanja i sticanja stručnih kompetencija, djelovanje bibliotečkih društava, međunarodna saradnja i dr.29.09.2016
KONKURS

 Na osnovu Pravilnika o dodjeli nagrade “Dr Niko Simov Martinović”, br. 06 od 12.06.2007. godine

 
UDRUŽENJE BIBLIOTEKARA CRNE GORE
raspisuje:
 
JAVNI KONKURS

ZA DODJELU NAGRADE “ Dr Niko Simov Martinović”

za 2013/2015. godinu
 

- Nagrada se dodjeljuje pojedincu ili biblioteci za postignute rezultate i doprinos u razvoju i promociji bibliotečko-informacione djelatnosti u Crnoj Gori.

- Dodjeljuju se dvije nagrade za dvogodišnji period.
 
- Nagrada se sastoji iz Povelje i novčanog iznosa.
 11.12.2015
UDRUŽENJE BIBLIOTEKARA CRNE GORE U PROJEKTU INELI BALKANS

  Udruženje bibliotekara Crne Gore učestvuje u međunarodnom projektu INELI Balkans (International Network of Emerging Library Innovators in the Balkan region - Međunarodna mreža inovatora u bibliotekama na području Balkana), koji realizuje mreža Future Library iz Grčke, sa ciljem da poveže bibliotekare iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske,Kosova, Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovenije, Turske i Grčke kako bi se uspostavila održiva mreža koja će podsticati saradnju i inovacije, e-učenje i eksperimentisanje s novim idejama.30.12.2014
SKUPŠTINA UDRUŽENJA BIBLIOTEKARA CRNE GORE

Udruženje bibliotekara Crne Gore je 11. novebra 2014. godine u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju održalo Godišnju Skupštinu i dodijelilo nagradu „Dr Niko Simov Martinović“za period 2011/2013. godina.

Na Skupštini je izabrano novo rukovodstvo Udruženja. Za predsjednicu Udruženja, imenovana je Saša Lovre Božović, direktorica Narodne biblioteke i čitaonice „Njegoš“ na Cetinju, dok je za sekretara izabrana bibliotekarka savjetnica i pomoćnica direktora Nacionalne biblioteke, Dragica Lompar. Imenovan je i novi Upravni odbor u sastavu: Saša Božović Lovre, Dragica Lompar, Nevenku Mitrović, Nataša Borović, Stanojka Ljiljanić, Ardita Rama, Radmila  Rašović, Ivan Ivanović i Alija Redžematović.28.11.2014
UBCG potpisala Lionsku deklaraciju

IFLA – LIONSKA DEKLARACIJA O PRISTUPU INFORMACIJAMA I RAZVOJU

IFLA – LYON DECLARATION ON ACCESS TO INFORMATION AND DEVELOPMENT
 

Ujedinjene nacije pregovaraju o novom programu razvoja za uspješno ostvarenje Milenijumskih ciljeva razvoja. Ovaj program će poslužiti kao smjernice svim zemljama kako bi one definisale pristupe za poboljšanje života ljudi i izložile novi skup ciljeva koje bi trebalo dostići u periodu 2016-2030.

Mi, dolje potpisani, vjerujemo da poboljšanje pristupa informacijama i znanju u društvu, uz pomoć dostupnih informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), podržava održivi razvoj i poboljšava živote ljudi.06.11.2014
SKUPŠTINA UDRUŽENJA BIBLIOTEKARA CRNE GORE

Udruženje bibliotekara Crne Gore će 11. novebra 2014. godine u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju održati   

SKUPŠTINU UDRUŽENJA BIBLIOTEKARA CRNE GORE

i

svečanu dodjelu nagrade „Dr Niko Simov Martinović“

 za period  2011-2013. godina

 22.04.2014
EBLIDA – PETICIJA : Za pravo na čitanje e-knjiga

 Dajte korisnicima pravo na čitanje e-knjiga tako što ćete legalizovati pozajmicu elektronskih knjiga u bibliotekama

U vrijeme kada bi tehnološki napredak trebalo da proširi pristup bogatstvima ljudskog znanja, biblioteke su spriječene da kupuju i pozajmljuju elektronske knjige, što umanjuje mogućnost slobodnog pristupa ljudskom znanju za skoro 100 miliona korisnika. Takođe se postavljaju veoma važna pitanja u vezi demokratije, učenja i istraživanja, kao i efektivnog uključivanja svih građana u društvo znanja.

Stoga, 65.000 biblioteka i njihovih 100 miliona korisnika pozivaju EU da donese jasan zakon o autorskim pravima koji će omogućiti bibliotekama da ispune svoju trajnu misiju i da u 21. vijeku omoguće građanima EU pristup  znanju, bilo u bibliotekama, bilo online.

 22.04.2014
OMAŽ OSKARU DAVIČU

Svjetski dan knjige i autorskih prava - 23. april.

Udruženje bibliotekara Crne Gore i Gimnazija „Slobodan Škerović“ iz Podgorice obilježavaju Svjetski dan knjige i autorskih prava - 23. april.

OMAŽ OSKARU DAVIČU 

Poeziju Oskara Daviča govoriće Ivana Petrović i Ivan Radović, članovi recitatorske sekcije Gimnazije, dok će medijator programa biti Nebojša Knežević, bibliotekar.

 Davičo je pisac bogatog i raznovrsnog opusa, pjesnik modernog i originalnog izraza čija je virtuoznost posebno došla do izražaja u njegovoj čuvenoj zbirci „Višnja za zidom“.

 Program će se održati 23. aprila u Biblioteci Gimnazije „Slobodan Škerović“ u Podgorici, sa početkom u 19 časova.27.02.2014
EBLIDA : PRAVO NA ČITANJE E-KNJIGA

 Gerald Lajtner, član Izvršnog odbora EBLIDA

Želimo da našim čitaocima obezbijedimo kako štampane tako i najnovije elektronske knjige.

Međutim, neki izdavači nas sprečavaju u tome budući da odbijaju da obezbijede bibliotekama neophodne dozvole za iznajmljivanje elektronskih knjiga. Istraživanja pokazuju da je pedeset ili više procenata bestselera kad su u pitanju elektronske knjige nedostupno bibliotekama...27.02.2014
EBLIDA : Pravo na e-čitanje

 Digitalno doba je za današnje društvo istovremeno izazov i prilika. Internet nudi nove i inovativne načine pružanja, stvaranja i distribuiranja sadržaja, nove načine stvaranja vrijednosti i uspostavljanja dobro obrazovanog evropskog društva znanja koje je preduslov konkurentnosti i napredovanja.

Ipak, trenutna situacija je obeležena neizvjesnošću. Da bi kupci mogli zakonito da kupe e-knjigu, prethodno moraju da potpišu ugovor o uslovima licencnog korišćenja koje se proteže i na deset strana, organizacije za zaštitu potrošača tuže izdavače e-knjiga, ovi, opet, odbijaju da prodaju e-knjige bibliotekama – tako se propuštaju mnoge prilike!26.12.2013
Dan bibliotekara Crne Gore

Udruženje bibliotekara Crne Gore čestita 27. decembar - Dan bibliotekara Crne Gore svim bibliotečkim radnicima i osoblju koje obavlja bibliotečko-informacionu djelatnost.

Na Cetinju je 27. decembra 1952. godine formirano Društvo bibliotekara Narodne Republike Crne Gore. Imajući u vidu značaj ovog datuma, Udruženje je na Skupštini održanoj 2003. godine u Podgorici donijelo Odluku o proglašenju Dana bibliotekara Crne Gore.26.12.2013
DODIJELJENE NAGRADE UDRUŽENJA

 Udruženje bibliotekara Crne Gore od 1988. godine dodjeljuje nagradu koja nosi ime znamenitog bibliotekara „Dr Nika S. Martinovića“, za dvogodišnji period. Doprinos Nika S. Martinovića razvoju i unapređenju našeg bibliotekarstva je ogroman, te ovim činom vraćamo dio duga i odajemo priznanje zaslužnom posleniku kulture i nauke. Nagrada se dodjeljuje pojedincu ili biblioteci za postignute rezultate i doprinos u razvoju i promociji bibliotečko-informacione djelatnosti u Crnoj Gori. Sastoji se iz Povelje i novčanog iznosa.

Dobitnici nagrada za dvogodišnji period (2011-2013.) su dugogodišnji istaknuti bibliotečki pregaoci i prepoznati kulturni poslenici Ljiljana Milunović iz Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ i  Dr Zdravko Vukčević rukovodilac Biblioteke prirodno-matematičkih i tehničkih nauka Univerziteta Crne Gore.

Nagrada će laureatima biti svečano uručena na narednoj Skupštini Udruženja, u skladu sa Pravilnikom o dodjeli nagrade.22.09.2013
Javni konkurs za dodjelu nagrade Dr Niko Simov Martinovic

U petak, 20. 09. 2013. godine u Dnevnim novinama objavljen javni konkurs za dodjelu nagrade Dr Niko Simov Martinovic za 2011/2013. godinu.13.06.2013
Nabavka knjiga i ostale bibliotečke građe u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama

 7. juna 2013. godine u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“ u Podgorici

ODRŽAN OKRUGLI STO UDRUŽENJA BIBLIOTEKARA CRNE GORE

Nabavka knjiga i ostale bibliotečke građe u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama

Na okruglom stolu Udruženja bibliotekara Crne Gore Nabavka knjiga i ostale bibliotečke građe u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama uz učešće Mare Bogavac -  pomoćnice direktora Uprave za javne nabavke Crne Gore, Sanele Spahić - Ministrstvo kulture Crne Gore, Nine Lakić - Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija te  direktora i predstavnika svih vrsta  crnogorskih biblioteka, povedena je svestrana rasprava o primjeni navedenog zakona u našim bibliotekama.15.05.2013
DONATORSKI KONCERT ZA POMORSKU BIBLIOTEKU U KOTORU

 Fakultet za pomorstvo u Kotoru i Pomorska biblioteka tokom 2013. godine obilježavaju značajan jubilej 200-godišnjicu ujedinjenja Crne Gore i Boke s obzirom na činjenicu da se čin ujedinjenja odigrao upravo u prostoru u kojem se već 25 godina, zahvaljujući donaciji brodovlasnika Boža Dabinovića, nalazi Pomorska biblioteka (Zgrada Centralne komisije u Dobroti). Tim povodom, a u saradnji sa Školom za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Vida Matjan“ i Pomorskim muzejom Crne Gore u Kotoru, organizujemo u Koncertnoj dvorani Muzičke škole, dana 4. juna 2013. godine (utorak) sa početkom u 20,00 sati:

 

DONATORSKI KONCERT ZA POMORSKU BIBLIOTEKU U KOTORU
SUSANNE EPPLE, sopranistkinje (Florida, USA)
klavirska pratnja: Aleksej Molčanov

U uvodnom dijelu nastupaju: Milica Zdravković, Aleksandra Dobriša, Milica Lalošević, Tijana Blečić, sopranistkinje i profesorke Muzičke škole u Kotoru)18.04.2013
Svjetski dan knjige, 23 april

 Udruženje bibliotekara Crne Gore obilježiće Svjetski dan knjige, 23 april 

OMAŽOM  MIROSLAVU KRLEŽI 

 Krležinu poeziju, odlomke iz njegovih pripovjedaka, drama i romana čitaće članovi Dramskog studija podgoričke Gimnazije „Slobodan Škerović“ dok će medijator Večeri biti bibliotekar Nebojša Knežević.

Krleža je pisac izuzetno bogatog i raznovrsnog opusa koje izvanredno korespondira sa našim vremenom. Njegovo stvaralaštvo odavno je postalo dio evropske i svjetske kulturne baštine.

Sala biblioteke Gimnazije „Slobodan Škerović“- Podgorica, utorak 23. april, sa početkom u 19 časova.