Novosti

11.12.2015
UDRUŽENJE BIBLIOTEKARA CRNE GORE U PROJEKTU INELI BALKANS

 Udruženje bibliotekara Crne Gore učestvuje u međunarodnom projektu INELI Balkans (International Network of Emerging Library Innovators in the Balkan region - Međunarodna mreža inovatora u bibliotekama na području Balkana), koji realizuje mreža Future Library iz Grčke, sa ciljem da poveže bibliotekare iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske,Kosova, Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovenije, Turske i Grčke kako bi se uspostavila održiva mreža koja će podsticati saradnju i inovacije, e-učenje i eksperimentisanje s novim idejama.

Program će se fokusirati na ostvarivanje sljedećih ciljeva: razvoj liderskih vještina, razvoj novih bibliotečkih servisa, razvoj i održivost mreže.

Na temeljima inovatorskog potencijala bibliotekara i Future Library modela, INELIBalkans će služiti kao inkubator potrebnih vještina, koje će bibliotekama balkanske regije donijeti inovacije i transformacije.

INELIBalkans zamišljen je kao jedinstvena platforma koja motiviše i spaja nove talente, pokrete i organizacije koje putem biblioteka utiču na lokalne zajednice.

U Solunu je u periodu od 26 -29. 11. 2015. godine održana prva konvencija INELI Balkans projekta, a delegaciju Crne Gore su činili: koordinatorka projekta Jasmina Bajo (Udruženje bibliotekara Crne Gore / Gradska biblioteka i čitaonica Kotor) i inovatori Ardita Rama (Narodna biblioteka Mirko Srzentić Ulcinj) i Edin Smailović (Narodna biblioteka Bijelo Polje).

Mentori su evropski stručnjaci iz područja bibliotekarstva: Dick Hartley (Manchester Metropolitan University), Inga Lunden ( Stockholm), Mladen Masar (Gradska knjižnica Zadar), Mary Rowlatt (University College in London ) i Mogens Vestergaard (Public Library of Roskilde, Denmark).

U toku četiri dana stručnjaci iz bibliotekarstva održali su brojna predavanja i radionice za učesnike konvencije.