Novosti

21.11.2016
INELI Balkan

Grčka organizacija Future  Library organizuje drugu  INELI Balkan konvenciju u Sofiji, koja će se održati od 25 do 28. novembra 2016. godine. Četiri dana dijeljenja znanja, razmjenjivanja ideja i kreativnog izražavanja su pred svim bibliotekarima-inovatorima koji su ove godine  prošli kroz intezivan edukativni program o pripremanju i upravljanju projektima i uslugama u bibliotekama. Druga INELI Balkan konvencija  će objaviti dobitnike nagrade za inovacije u bibliotekama i označiti početak pet novih bibliotečkih projekata koji će biti finansirani. Iznad svega pokazaće se sijaset prilagodljivih ideja za projekte i partnerstva stečenih u toku zajedničkog jednogodišnjeg rada, koji se sada ugleda u ojačanoj Future Library INELI Balkan mreži.

U saradnji sa suorganizatorima, Bugarskim bibliotekarskim i informacijskim udruženjem te fondacijom Global Libraries Bulgaria pripremljen je bogat program edukativnih aktivnosti čiji je cilj poboljšati rad i potencijal mreže. Poseban akcenat biće stavljen na veliki broj inovativnih bibliotečkih servisa poteklih iz konkursa za dostavljanje predloga za nove bibliotečke servise: virtuelna škola za mlade za 3D štampanje, servisi za finansijski menadžment, veliki projekti digitalizacije, cjeloživotno učenje, planovi za borbu protiv nezaposlenosti i izolovanosti stanovnika u ruralnim oblastima, nove tehnološke usluge u bibliotekama pogođenim prirodnim katastrofama i ratovima, itd.

Podstaknuti inovativnim idejama i posvećeni umrežavanju inovatori INELI Balkan Future Library će se sastati još jedanput, ovoga puta kako bi se osvrnuli na postignuća prethodne godine, te da bi se potvrdili potencijali mreže biblioteka jugoistočne Europe u jačanju kreativnosti i produktivnosti.

Podsjetimo, INELI Balkans (International Network of Emerging Library Innovators in Balkan region) trogodišnji je projekat koji podržava Fondacija Bila i Melinde Gejts ( Bill & Melinda Gates Foundation), a implementira organizacija Future Library iz Grčke  s ciljem edukacije inovatora u bibliotekama i stvaranja održive mreže narodnih biblioteka u jugoistočnoj Europi. U projektu učestvuje 11 država, s ukupno 33 inovatora obuhvaćena programom edukacije: Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo, Albanija, Rumunjska, Bugarska i Grčka. Predstavnica Udruženja bibliotekara Crne Gore Jasmina Bajo  je nacionalna koordinatorka projekta za Crnu Goru, a u programu edukacije učestvuju Ardita Rama (Narodna biblioteka Mirko Srzentić Ulcinj) i Edin Smailović (Narodna biblioteka Bijelo Polje). Mentori su evropski stručnjaci iz područja bibliotekarstva: Dick Hartley (Manchester Metropolitan University), Inga Lunden ( Stockholm), Mladen Masar (Gradska knjižnica Zadar), Mary Rowlatt (University College in London ) i Mogens Vestergaard (Public Library of Roskilde, Denmark).