Novosti

19.09.2017
INELI Balkan konvencija

Grčka organizacija Future  Library organizovala je treću  INELI Balkan konvenciju koja je održana 1. i 2. septembra 2017. godine u Atini. Podsjetimo, INELI Balkans (International Network of Emerging Library Innovators in Balkan region) trogodišnji je projekat koji podržava Fondacija Bila i Melinde Gejts ( Bill & Melinda Gates Foundation), a implementira organizacija Future Library iz Grčke  s ciljem edukacije inovatora u bibliotekama i stvaranja održive mreže narodnih biblioteka u jugoistočnoj Europi. U projektu učestvuje 11 država, s ukupno 33 inovatora obuhvaćena programom edukacije: Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo, Albanija, Rumunjska, Bugarska i Grčka.

Predstavnica Udruženja bibliotekara Crne Gore iz Gradske biblioteke i čitaonice Kotor (Kulturni centar Nikola Đurković), Jasmina Bajo je nacionalna koordinatorka projekta za Crnu Goru, a u programu edukacije učestvuju Ardita Rama (Narodna biblioteka Mirko Srzentić Ulcinj) i Edin Smailović (Narodna biblioteka Bijelo Polje). Mentori su evropski stručnjaci iz područja bibliotekarstva: Dick Hartley (Manchester Metropolitan University), Inga Lunden ( Stockholm), Mladen Masar (Gradska knjižnica Zadar) i Mogens Vestergaard (Public Library of Roskilde, Denmark).

Tokom konvencije održana su brojna predavanja i radionice istaknutih stručnjaka iz bibliotekarske djelatnosti iz cijelog svijeta, koji su predstavili najnovije trendove u struci. Govorili su: Deborah Jacobs, direktorica  The Global Libraries initiative of the Bill & Melinda Gates Foundation, Despina Gerasimidou, menadžerka programa IFLA Global Vision, Luis González, generalni direktor Fondacije Germán Sánchez Ruipérez, Blesila Velasco, rukovoditeljka odjela za narodne biblioteke u Nacionalnoj biblioteci Filipina,Mogens Vestergaard, direktor Public Library of Roskilde,   Lea Dao Van, projekt menadžerka El Sistema Greece i drugi.

Predstavljeni su realizovani projekti koji su dobili nagrade na prošlogodišnjoj konvenciji Projekta u Sofiji, a svi inovatori su dobili  diplome o završenom dvogodišnjem kursu za inovatore u bibliotekarstvu.

S poštovanjem,
Jasmina Bajo, viša bibliotekarka